Ny dag med nya tag!
Har just ätit en deliciös frukost i form av hemmagjord yoghurt (läs: smoothie) av banan, mjölk, blåbär och hallon med musli och solrosfrön! När kaffet sörplats upp ska jag försöka styra upp dagen. Det blir en hemmadag då tvättmaskinen behöver gå på högvarv men planerna är att jag ska: betala räkningar och bokföra för klubben, PLUGGA, och helst hinna med en promenad i det härliga och kyliga vädret innan dansen ikväll!
<--- Ja, ungefär såhär såg den ut...
Innan jag drar igång mina planer tänkte jag upplysa er om receptet på den goda äppelkakan jag gjort till helgens stugbesök! Jag bör dock nämna att det var kära Marcus som hittat receptet och tagit initiativet att baka den första gången så - äran till Marcus! ;)
ÄPPELKAKA , 175 grader, mitten på ugnen.
Pajdeg:
-2 dl vetemjöl (jag tar fullkorn)
-2 dl havregryn
-1 dl socker
-1 tsk bakpulver
-2 tsk vaniljsocker
-130 gram margarin (jag tar flytande)
Fyllning:
-4 st äpplen
-3 st ägg
-1 dl socker
-2 tsk vaniljsocker
-2 dl creme fraiche
Att strö på:
-1 dl hackade hasselnötter eller annat t.ex. riven kokos som jag använde (eller riven vit choklad à la Marcus).
-2 tsk kanel
Blanda de torra sakerna till degen. Tillsätt margarin och blanda. Blir som en fingrynig massa. Tryck ut degen i en form, ca 22 cm i diameter, även en bit upp efter kanten (smart med en pajform med avtagbara kanter). Låt formen stå kallt en stund.
Riv äpplena grovt med skalet på. Lägg äppelrivet på pajdegen, lägg ett smörgåspapper över och förgrädda ca 10 minuter.
Gör under tiden resten av fyllningen. Vispa ägg och socer poröst. Rör sedan ner vaniljsocker och creme fraiche. Häll fyllningen över äpplena och strö på ev. tillbehör och kanel. Fortsätt grädda i samma temperatur ca 30 minuter eller tills fyllningen stelnat och fått färg (tog ca 40 min för mig).
Ät tillsammans med vaniljsås - mums!
Jag hade tyvärr ingen bild på min kaka men den blir lite "fluffigare" och matigare än smulpaj.
Tänk "cafépaj" ;)
Nu är det bäst att skutta ner till tvätten som kallar!
Ha en fin dag!
Kramar!