Dagens recept!
Nu tänkte jag bjuda på receptet på det goda brödet jag bakade igår kväll! Det är ett härligt, matigt och nyttigt bröd som passar perfekt till frukosten då man håller sig mätt länge! Eller varför inte njuta det till en varm och god höstsoppa? :)
Det är otroligt enkelt att röra ihop degen men det kräver en stund i ugnen så då kan man passa på att göra något annat effektivt under tiden! Ett extra plus är den låga sockermängden - bara lite från honung som dessutom går dra ner på lite mer :)
Hälsobröd med valnötter och tranbär
4 dl grovt rågmjöl
3 dl dinkelmjöl (fullkorn)
½ dl krossade linfrön
1 dl havregryn (fullkorn)
1 ½ tsk salt
1 msk brödkryddor
2 tsk bikarbonat
2 dl tranbär
2 dl valnötter (bryt av dem i två delar om de är extra stora)
6 dl lättfil
2 msk rapsolja
2 msk flytande honung
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät upp de övre, "torra" ingredienserna och rör ihop. Tillsätt resten och blanda till en kletig smet. Det blir väldigt kletigt och tungrört så ta ett hållbart verktyg att röra med ;)
Smörj och bröa en form, ca 1,5 l, och lägg i smeten.
Grädda ca 75 minuter. Låt brödet kallna lite i formen innan du slår upp det och låter det kallna under bakduk!
Sedan är det bara att njuta!
Mums! Det måste jag prova, kommer dock inte att bli poppis hos resten av min familj vars favvo är rostade frallor och polarkaka ;) Tack för tipset!
Hehe - men det är aaaaldrig för sent att lära gamla hundar sitta! Vem skriver btw? ;)
Här ska bakas! ;)