Dagens recept!

Nu var det ett tag sedan jag la in ett recept så det är väl dags att jag gör det! Jag tänkte lägga in ett lite annorlunda och nyttigt recept jag testade igår! Det blev ändå ganska gott och Marcus vågade t.o.m. smaka på det och han sa att det gick äta så det är ju ett bra betyg ;)

150 gram röda linser (okokta)
1 msk grönsaksfond
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 huvud blomkål
3 tomater
3 chorizo (eller annan stark korv)
2 msk olivolja

-Koka upp vatten med grönsaksfond. Lägg i linserna (skölj dem innan), koka ca 10 min och häll bort överblivet vatten.
-Finhacka rödlök och vitlök och skär tomaterna i småbitar samt dela/slit blomkålen i små buketter.
-Hetta upp oljan i en ganska stor gryta (gärna stekkastrull) och fräs röd- och vitlök någon minut. Tillsätt blomkål och tomathack. Slå på vatten så det täcker och småkoka ca 10 min.
-Skär korven i skivor och lägg ner den och linserna i grytan. Salta, ev. krydda och låt småkoka ca 5 min!

Det blir lite gryt/soppliknande så det är gott att äta smarrigt bröd till!



Smaklig måltid!

Och efter en sådan här nyttig middag kan man ju vara lite onyttig med gofika på kvällen (vilket vi var igår)! Då kan man t.ex. göra den här kakan vi gjorde slut på igår tillsammans med våra hockeygäster :)

100 gram smör/margarin                 Fyllning: 2-3 äpplen
2 dl socker                                                           2 msk socker
1 ägg                                                                     ½ msk kanel
2 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk

-Rör smör och socker (gärna med elvisp som du kan ha till hela receptet). Tillsätt ägget. Rör sedan ner bakpulver, vetemjöl och sist mjölken. Rör snabbt till en jämn smet och häll i den smorda, bröade formen (ca 22 cm i diameter).
-Skala äpplena och skär i ganska tunna skivor. Blanda socker och kanel och doppa äppelklyftorna i det. Tryck ner dem i kakan. Strö överbliven kanelblandning över kakan.
-Grädda i 175-200 grader ca 45 min.
Ät gärna med vaniljvisp till (vi hade tyvärr inte det igår...).



Smaska på!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0